Hundens evner

Er det én ting vi kan misunne hundene våre for, er det evnene deres vi benytter oss av under redningsaksjoner. Når noen har blitt tatt av et snøskred eller har gått seg vill til skogs, kan det fort stå om liv om de ikke blir funnet raskt. Her teller hvert eneste minutt. Når vi klarer å lokalisere og hente ut en person som ligger begravd fem meter nede i snøen, er det gjerne den medbrakte redningshunden vi kan takke for det.

Hundens luktesans er i høyeste grad overlegen vår egen, og bruksområdet inkluderer således flere områder enn redninger. Narkotikaetterforskning ble lettere etter at hunder begynte å bli brukt, og hunder blir også trent til å finne eksplosiver. Når bomber lettere kan finnes og demonteres, er det ofte mange liv som kan reddes. Minerydding blir også mindre risikabelt når en trent hund kan sniffe seg fram til eksplosiver begravd under bakken.

Hunder har uvurderlig verdi

Som vi ser, strekker hundens bruksområder seg langt forbi underholdning og vennskap. At hunden er menneskets beste venn er én ting, og når vi kan bruke evnene deres til å få oss ut av forskjellige kniper blir de også som reddende engler å regne. Med et fenomenalt sanseapparat og en stor iver etter å hjelpe har vi mennesker fått en gjeng firbeinte hjelpere vi faktisk ikke kan klare oss uten.

En ting folk kanskje ikke er klar over når det kommer til hunder, er at de har såkalt episodisk hukommelse. Det vil si at de evner å tenke tilbake i tid og komme på detaljer rundt spesifikke hendelser. Derfor husker de kommandoer i lange tider etter at de lærte dem, samt lenge etter sist gang de hørte den. Hunder har mer i arsenalet enn mange er klar over, noe vi må huske å være takknemlige for.