Hundens historie med mennesket

Hunden er i dag kalt menneskets beste venn av de fleste, men det er få som virkelig vet hvordan vår historie i det hele tatt startet. De fleste vet at hundene stammer fra ulver, og at det ikke var før vi domestiserte disse at vi fikk med oss hundene i hverdagen. Vi trengte hunder for mange formål, men først og fremst jakt. Jakt krever ofte at vi finner frem det døde dyret. Selv den dag i dag, der vi har store våpen som kan skyte dyr i fillebiter, så lever fortsatt dyret ofte etter vi har skutt det. Dersom det får løpt en stund og “gjemt” seg, så kan det fort være vanskelig å finne det. I en tid hvor vi ikke hadde disse våpnene tilgjengelig, så var det enda verre tilstander. Det skadede dyret kunne fort løpe unna i flere timer, om ikke dager før det faktisk ga seg. Det var derimot her hunden var ypperlig. Denne kunne spore opp dyret for oss og si ifra akkurat hvor det var. Om dyret var dødt og lite nok, så kunne hunden bære dyret til oss. Det er forøvrig her Labrador Retriever har fått sitt navn fra. Retrieve på engelsk betyr nemlig å bringe tilbake. Selv når dyret var i live, så kunne hundene bringe oss til det, slik at vi kunne sette inn nådestøtet og endelig få tak i det kjøttet vi hadde krav på.

Domestiseringen

Før ble det trodd at de første domestiserte ulvene stammet fra Midtøsten rundt 15.000 år siden. Allikevel har ny forskning pekt på at domestiseringen faktisk kan være over dobbelt så gammel. Vi har nemlig funnet bevis for dette i Sibir, der det kan virke som om ulver ble domestisert for opp til 40.000 år siden. Noe kanskje overraskende, så ble faktisk de første moderne hundene også oppbrakt i Asia, da nærmere bestemt Kina. Der vi i dag tenker at kinesere og hunder kanskje ikke går så altfor bra overens, så var det faktisk akkurat her de første moderne hundene kom frem.

Ulvenes transformasjon

I starten beveget ulver seg rundt nomadenes leire for rester av kjøtt. Etterhvert begynte ulvene å reise med nomadene og de kom nærmere og nærmere leiren. Før vi visste ordet av det var ulvene en naturlig del av leiren og menneskene så nytten til hvor god luktesansen til ulven var. Da ble den inkludert i jakten, og belønnet ganske så godt for det. Det er kanskje ikke så rart at ulven blir kalt menneskets beste venn når den tross alt bidro til å hjelpe oss med å få mat.

En emosjonell kobling

Selv om menneskeheten hadde eksistert lenge før ulven ble omgjort til hund, så tok det faktisk ikke så lang tid som en fort tror. Ofte blir evolusjon sett på som et konsept som tar flere tusen år. Allikevel tok det bare 8 generasjoner med ulver for å transformere disse til hunder, i følge ny forskning. Blant forholdene som skiller ulver og mennesker fra hunder og mennesker er en ganske interessant fakta. Når hunder ser mennesker i øynene og vice versa, så frigjøres det nøyaktig samme hormonet. Dette hormonet er et bevis på det spennende båndet som finnes mellom hunder og mennesker. Dette båndet har bygget seg opp over årene, og det er ingen grunn til å ikke elske hundene og kalle de menneskets beste venn med dette i minnet.